Thursday, October 8, 2009

Demam

Both Damia & Danish admitted yesterday. Started with Danish. On Tuesday dia kena cekik kat sekolah by 6yo boy. Adeh!! Kesnya dia nak tolong tutupkan beg budak tuh. Sekali budak tu marah dia pun pi cekik Danish. Bleh gitu?? Masa mak amik tu teacher tengah pujuk-pujuk lagi tapi bila mak aku tanya kenapa, teacher cuma cakap dia main-main tadi terkena etc. Yeah rite! You should at least inform us what had actually happened.

Nak dijadikan cerita petang tu dia kegelisahan. Tak tentu arah mak aku kata. Sekali badan dah panas sangat. Balik tu kami check dah 40'c. Lemah tak bermaya dah dia. Sms paed dia, kebetulan dia on call. But we all dah masukkan suppository dalam b*nt*t sebab panas sangat. So macam turun sikit 38'c and dia bleh tido. Tak jadi la nak ke hospital malam tu. Sebelum subuh pukul 5.30 Danish dah start mengigil-gigil. Check temp dah naik 40 balik!! Hmmm lepas je solat subuh terus vedevommm ke A&E. Check semua terus admitted. Ada la bruises sket kat leher dia. Sebab we all cakap Dr dia kena strangle kat sekolah.

Dalam pada aku kat A&E tu tetiba mak aku call cakap Damia muntah-muntah kat rumah. Dia memang tidur kat rumah mak aku sebab malam tu Danish tak sihat we all takut la kena ke hospital tengah-tengah malam nanti takde sapa plak nak jaga dia. So terus dia tidur rumah opah. Then aku ni berkejar la plak balik ke rumah amik barang-barang sebab dah datang sehelai sepinggang tetiba kena admitted plak. Terus ke rumah mak tengok Damia. Dia dah pucat-pucat sekali dengan demam. hmmm..angkutla ke hospital jugak. Sudahnya, masuk la dua-dua pun.

Danish buat blood test. Dr not satisfied with the result. Hence he has to be put under antibiotic. CRP (c-reactive protein) dia too high. Normal should be 20% but Danish punya sampai 180%! Plus white blood cell and another part pun problem.. yada yada yada... conclusion is memang ada benda yang tak kena dalam badan dia.

As for Damia i think today she has to do blood test also sebab last night demam balik. Tak tau la tu camne. Pukul 12 malam tadi dah naik balik temperature Damia 39'c. Kena masuk ubat then tepid sponge satu badan. Damia dah turun sket Danish pulak temp naik 39 pukul 5 pagi tadi. Hmmm.. berlawan-lawan pulak korang yer! huhuhu

Aku ni dah sampai office. Ada important work nak kena settle. En.Suami sedang jaga depa kat hospital. Kesian pulak kat Danish merengek-rengek tak bagi aku kerja. Tapi nak buat camne. Aku bukan boleh amik cuti. Ni depa tengah tanya pasal compassionate leave. Dengarnya boleh amik. Tapi alang-alang aku dah sampai office ni aku nak settlekan terus la kerja tu kejap. Hopefully they are all well taken care kat hospital tu. Lagi pun esok aku plak nak kena jaga the whole day kat hospital sebab en.suami ada important meeting.

Gitu lah kesahnya.. dek nak dapatkan mood kerja sempat jugak aku ber-blog kat sini. Gotta go now. Nak settlekan kerja-kerja ni and hopefully bleh balik cepat.


12 comments:

Ms Lola on October 8, 2009 at 10:20 AM said...

Haish... hopefully, both D&D are getting well.

mommyashvin on October 8, 2009 at 10:22 AM said...
This comment has been removed by the author.
CY3.5 on October 8, 2009 at 10:27 AM said...

Semoga kerja kau cepat abis dan kau dapat bersama dengan D&D dengan pantas..

take care bebeh..

n.i. on October 8, 2009 at 10:30 AM said...

oh dear... get well soon damia & danish

Fid on October 8, 2009 at 11:06 AM said...

semoga cepat sembuh....

Marisa on October 8, 2009 at 12:46 PM said...

semoga cepat sembuh

kaezrin on October 8, 2009 at 4:51 PM said...

hopefully both D&D sihat cepat ok...

shafahanz-iman on October 8, 2009 at 11:34 PM said...

Uish kelam kabut kita yang membacanya, apatahlagi orang yang menghadapinya.. Thought you both memang dah biasa dengan situasi macam nih. Alah bisa tegal biasa. If kena kat myself.. tak tau la macam mana. Take care Erna..

MrsSluRp on October 9, 2009 at 3:05 PM said...

hopefully both of them speedy recovery..u take care dear..;p

Juliaty on October 10, 2009 at 5:01 AM said...

this is not good. hope nothing serious with both D&D. i baru lps berkampung kat SSH. now you pulak.i doakan fast recovery for both D&D & take care erna

iswatie "colours of life" on October 12, 2009 at 1:10 PM said...

moga cepat sembuh yer damia & danish!

Intanaziela on October 14, 2009 at 3:49 PM said...

get well soon Erna...Damia...semoga semuanya baik2 sahaja...

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess