Tuesday, February 17, 2009

Projek bendi & bayam merah D&D

Last week D&D mula semai biji benih lady fingers ngan bayam.. dua-dua ni menjadi pilihan sebab memang sayur favourite kami sekeluarga.. Danish kalau dengan bendi sure bleh meratah! Suka sangat!! So, dah seminggu disemai, dah mula keluar anak pokok.. suka sangat la D&D... kami pun beli pasu baru sebab kena transfer bekas besar sket..
Semalam, balik dari kampung amik tanah bakar..so my 3D's mengerjakan hasil tanaman mereka..transfer, baja, siram. Menanti agar semuanya berhasil..;) Puas hati dapat makan hasil tanaman sendiri!! Nanti nak cari biji benih sayur lain pulak!! Marilah kita menghijaukan laman dan bercucuk tanam untuk dapur sendiri! Damia & Danish pun seronok!! Siap main dengan cacing2 tanah lagik hahahahha... Daddy la tukang explain eko-sistem semua ;)
Ni semua dah lama..untuk kesenangan moi bertugas di dapur :P
Dah banyak kali guna untuk memasak! Sangat sonang, main petik jerk hihihi
Dari atas: pandan, kari, limau purut, kunyit, serai, cili (cili ni kering plak lepas berbuah banyak hari tu, so daddy kemaskan dan semai balik banyak2 anak dia )
Beli ni kat ACE Hardware OU dah lama..baru mula menanam last week :P

Bayam merah


Danish with his pot
Ni insyaallah kalau elok berbuah nanti suka la dia..memang favourite sayur dia!!
Damia tengah isi tanah untuk transfer pokok dia pulak..

Pokok bendi (lady finger)
belakang tu Pokok bayam merah..
both also baru nak masuk 2 minggu umurnya ;)

11 comments:

madamoiselleczar on February 16, 2009 at 4:09 PM said...

beb,
aku yg landscape arkitek ni pong kalu menanam..gerenti TAK IDUP seyh! kah kah kah..serius mak tak tipu nyah..jari panas gitu!
bravo to D&D..mak kagum nyah :)

Mrs Noba on February 16, 2009 at 4:15 PM said...

uwwaaaa..chomel!
D&D, aunty punya pokok cili api dah mati.
:(

Mummy HS on February 16, 2009 at 4:35 PM said...

bagusnya.. hasya ni pun sibuk nak tanam pokok.. tp ye la..dok apt ni tak de tpt nak letak.. huhu

mamaDhea on February 16, 2009 at 4:41 PM said...

bagusnyer D&D cintakan kehijauan.. ekeke..

saya & hubby pon ada plan nak tanam pape yg patut & senang bila dah dok umah sendiri nanti.. tp, tu laa.. ntah bila gamaknyer ek..

eh, pokok kari tu boleh tanam dlm pasu je ke?

rizza on February 16, 2009 at 4:43 PM said...

bagus nye...sukaaaaa

arina on February 17, 2009 at 8:53 AM said...

waahhh rajinnya!

aku ni memang tak serasi ngan alam sekitar, buleh?

kahkahkahkah!

mrsslurp on February 17, 2009 at 12:07 PM said...

wahhh bagusnya...
i was thinking nak bercucuk tnm jgk bila dah pindah umah bwh nnti..ekekk tp xtau le tgn nih menjadi ke x..ahaks

Marisa on February 17, 2009 at 1:01 PM said...

aduhai... bila tgk org menanam jeles. tapi nak buat kat umah... malas....

iswatie "colours of life" on February 17, 2009 at 8:55 PM said...

aisehhhh..jeles nyer tgk pokok pandan..rimbun menghijau ja...


toing trus ada idea nak buat xtvt ngan Hani & Ichlas tanam sayur2 lak..

Erna on February 18, 2009 at 1:36 PM said...

hehe..lawak la korang!!
Aku ni pun mcm ala-ala jari tak mesra alam gitu kot.. tu aku biar 3D jer bercucuk tanam. Alhamdulillah menjadik plak..harap berbuah la nanti.
mamadhea, semua pokok2 sayur tu saya tanam dlm poli bag jer..senang! Tak berat.. kalau pindah randah senang angkut. Mula ingat nak buat batasan tapi sbb bukan rumah sendiri rugi la plak kalau pindah nak angkut susah.

nelcyndana on February 18, 2009 at 3:08 PM said...

Erna,

salam, pengikut baru ni... fyi, hubby suka tnm mende2 cam serai, daun kunyit bagai.... tapi dok KL ni tahulah, tanah sekangkang cucu kera.... kalu tnm serai dlm polibeg bleh idup x? cantiklah pot kaler2 tu... pasu cap BALA kan...

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess