Thursday, January 29, 2009

Zoo Negara

Last Sunday, ni lah aktiviti yang aku cakap perlukan stamina tuh :P Seawal pukul 9 pagi kami dah terpacak depan Zoo Negara. Last aku pergi tak silap aku lebih kurang 20tahun dulu kot??? Masa tu sekolah-sekolah lagik hihihi

Masa Damia kecik, kami pernah bawa dia ke Zoo Taiping. Masa tu dia dah berjalan. Danish of course belum ada lagi ;) Then Zoo Melaka tak ingat plak..samada aku je pergi dengan en.suami before dapat anak or Damia dah ada ke tak masa tu?? hmmm..rasanya dia tak ada lagi.

Last 2 years, Danish punya 1st zoo visit -Australia Zoo. Suka sangat dia. Damia dah tentu la. Manusia paling suka mestilah en.suami sebab dia yang beria nak pergi jumpa Steve Irwin tuh..malangnya kami pergi tu lepas dia dah jadik arwah hihi dapat jumpa wife dia Terry, anak Bindi dengan yg anak lelaki dia tu je. Syiok je tengok depa tuh..berlari-lari macam zoo tu bapak depa yang punya ..err memang le pun kan?? hahaha

Anyway, termaktub sudah yang my 3D's (Lil'D, Big'D & Daddy) suka sangat binatang! Maklumlah orang 'semput' ni kan..kebanyakan memang suka binatang. Nak bela pet tak dapat so kami layan pergi zoo aje lah. Itu pun kami bawa setelah depa ni besar i.e nak dekat 2tahun. Kecik-kecik sangat pergi karang depa tak enjoy sebab tak faham pun lagi..then faktor kesihatan juga perlu di ambil kira. Maklumlah anak-anak yang 'asthma' ni sensitive sket.

So, last Sunday kami pun rombongan cik kiah ke Zoo Negara. 3rd zoo visit untuk Damia, 2nd zoo visit untuk Danish (aku macam terbayang2 Danish pernah pergi Zoo Taiping jugak?? harus belek gambar lama2 ni kot ada dah pergi and aku terlupa hihihi). Kami ajak mak, abah, my bro and sisters jugak.

Layan antara gambar-gambar yang aku amik ni lah..

wajib jumpa 'Melman' ;)
all of us
(excluding en.suami tukang amik gambo)


my lil'D beria nak jumpa 'Marty'..sayangnya 'Marty' sibuk makan dan berada jauhhhhh...
we enjoyed 'sedekah' halal food to the animals ;)
why halal?? sebab kami beli food yang disediakan oleh pihak zoo sahaja. RM3/pack untuk certain binatang kita boleh bagi makan. Cool eh??!!

moi kasik mr.elephant tebu. Pun sama, beli kat zoo keeper bawah payung kuning tu. Selonggok tebu/pisang rm3. Kami sedekah nak dekat rm15 jugak la..hihihi
Try main-main dengan dia ni..aku bagi tapi tak lepas masa dia nak amik tuh..tapi apalah kudrat ku berbanding mr.elephant yang gagah perkasa..dia tarik balik!! lol!! mujur dia tak tarik aku masuk dalam tu sekali hahahahah...

syiok tengok si kecit ni makan 'sushi'..hihihi sorang 2 ekor ikan..siap peluk bawah badan lagik takut kawan dia curik hahahaha... depa makan mula kat ekor. Belum abes separuh badan dah makan part ekor ikan lagi satu...isk..isk..
My girl with cousin Sara

Overall, semua pun enjoy la trip ke Zoo Negara. Banyak dah ok zoo ni. Cuma part Animals Show tu kureng.. mungkin aku letak harapan yang tinggi kot sebab dah tengok animals show kat Seaworld/Aus Zoo etc.. but to Malaysian standard abang aku kata dah kira ok la nih hikhikhik..
Satu hari nanti..semoga tercapai hasrat kami nak ke Africa. Mahal wooo!!! Memang impian kami jugak nak merasa masuk situ dan tengok binatang-binatang ni kat natural habitat depa. Kalau kami dimurahkan rezeki untuk melancong ke mana-mana lagi, semestinya salah satu agenda yang wajib kami lawati ialah ZOO! Soon zoo mana nak pergi en.suami??? Night Zoo Singapore kah???? (tahun ni macam takde oversea trip je :( ..ekonomi gawat lol!!)

9 comments:

Yan on January 28, 2009 at 11:07 AM said...

aku ni tak tau bila nak pi ke Zoo erna oooiii.. Zoo kecik cenonet dlm A famosa tu je baru dapat pi so far.. kekekeke..

NeroEcha on January 28, 2009 at 11:35 AM said...

Bestnya pi Zoo ..budak2 ler lg suke kan jumpa2 animals kat situ..teringin lak nak pegi sana..

Hana on January 28, 2009 at 12:04 PM said...

ye... musti pegi zoo s'pore. best!

Marisa on January 28, 2009 at 1:07 PM said...

Kami dah 2x pi zoo semenjak ada 2nd baby.. tp aku kan as usual pemalas nak update blog. hehehe...

baru jek pi bulan 12 hari tu.... dah anak aku tanya bila nak pi lagi? aduhai...

Fid on January 28, 2009 at 1:38 PM said...

dah sethn tak pi zoo

tapi anak aku la ni nak pi tengok 'oreng uten'

sipilok?

Mrs Noba on January 28, 2009 at 2:03 PM said...

entry hang buat aku nak pulak pi zoo ni.
:)

juliatyz on January 28, 2009 at 5:56 PM said...

mmg best pegi zoo lagi2 kalau bawak budak2kan...dgn kita2 skali jadik excited. julie baru pegi last year, mmg one day nak pegi lagi tunggu aniq besar sikit jee lagi.irdina harituh nak tgk snake, tapi tak kesampaian sbb kitaorg sesat pastu tak larat nak jalan patah balik..zoo singapore pun mcm besh..one day jugaklah kot pegi ;)

Erna on January 29, 2009 at 11:45 AM said...

yan: hihi..bleh! hang bawak la! best gak..

neroecha: pergi le ;) bebudak memang sker!

hana: harus!! hahaha

marisa: hihi..zoo negara ni selalu lepas pandang..konon sebab dekat hahaha

fid: sila la ke sepilok! bleh naik airplane lagik acif!!

mrs noba: hahaha..sila la ke zoo! ramai2 lagik kasik banyak sket income kat zoo tu supaya depa bleh bagi makan sedap2..kesian singa tuh kurus keding! lol!!

julie: hello!! aiseh, jumpa gak blog merapu kita ni ek? hihihi welcome!
ye lah budak2 ni mesti enjoy la pi zoo!

Mummy HS on January 29, 2009 at 1:34 PM said...

insyaAllah bebila tercapai hasrat2 tu. nak gi safari kat africa belum tentu dpt tgk semua binatang. sbb ikut mood haiwan tu nak keluar ke tak.natural habitat kan.dah la besar.1 safari kadang besar s'gor dah!

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess