Wednesday, September 10, 2008

Buka apa ek??? - AWAS!! entry bergambar :P

Minggu lepas (Sabtu) balik kampung mertua... aneka hidangan lazat lagi menyelerakan untuk berbuka.. antaranya


rondang ayam tuo mak mentuo!

gulai lomak ciliapi daging salai samo asam belimbing :P
(menyebut namanya bisa kecurrrrr )

dan mee kari! ni request dari anak bongsunya (daddy la tuh :P)


Balik sini semula ahad..Siap bawak bekal putu mayam yang telah dibuat oleh saya sendiri! (sampai hari ni terasa sakit tangan ku ini menekan acuan itu okeh!!!) mak mentua yang bancuhkan..guna instant mix jer dari Baba's.. sodap seeyyhh!! lama giler tak makan putu mayam..sejak sekolah rendah dulu! berpuluh tahun lamanya!
Hari Isnin, hubby kembali bertugas..aku kembali berbuka sensorang lerrrr...
dan menu ku..
Nasi goreng sempoi, sambal tumis, balance putu mayam :P

putu mayam! putu mayam!
Semalam...
buka sensorang lagik...
teringin nak makan spaghetti bolognese..
tapi bahan tak cukup..
sudahnya, ku masak
spaghetti goreng untuk d&d
(suapkan depa sebelum berbuka tu dah kecur aku nengok spaghetti goreng nih :P)
dan untuk aku..
Spaghetti syiok sendiri :P
sebab takde tomato puree semua, aku belasah jer campak bawang, cili, minced meat, mushroom, tomato, cili sauce bagai...

dan..
aku masak ni siap-siap untuk bersahur petang semalam
sambal sotong
satu lauk jerr...sempoi! :D
Hari ni????
NAK BUKA APA????
BUKA SENSORANG LAGIKKKKKK!!!
HUA!HUA!HUA!!!!!!!!!!!!

17 comments:

Sya @ mamaDhea on September 10, 2008 at 5:08 PM said...

waaa.. sodapnyer mee kari... feveret feveret....

Kunam on September 10, 2008 at 5:29 PM said...

ur MIL's mee curry looks yummy!
wonder acuan yg mcm mana u pakai? yg kena tekan using 2 hand ke? now dah ada acuan yg top nye pusing2 gitewww...senang (u know or not) buat muruku pun senang! mcm melalut petang2 ni...hehehe

Kunam on September 10, 2008 at 5:42 PM said...

u pernah try makan putu mayam with chicken curry? sedap! my fav...

rizza on September 10, 2008 at 8:09 PM said...

wowww putu ,mayam..faverot aku... lama tak makan... cam ne nak buat nye??? sennag tak??

Yan on September 11, 2008 at 8:12 AM said...

putu mayam!!!! bestnyaaaa.. masa kecik2 dulu selalu la ada uncle ni lalu depan rumah.. pindah JB, tak tau nak cekau mana sampai la satu hari tu terjumpa kat pasar malam.. eeeee..

dah la aku tengok posting ni pepagi.. uhuks..

Ms Lola on September 11, 2008 at 8:24 AM said...

Oh macam tu rupenye Putu Mayam??? Meh le aku teman ko bukak pose sehari. :D

kaezrin on September 11, 2008 at 9:24 AM said...

itulah meh ah bukak pose rngan kami kat puchong la.. :P

kaezrin on September 11, 2008 at 9:24 AM said...

itulah meh ah bukak pose rngan kami kat puchong la.. :P

raihan on September 11, 2008 at 9:43 AM said...

sedap nye mee kari tu....lame dh tak makan...mane nk ku carik mee kari sedap ptg ni ek???
asben aku pon x pernah buka kat umah bulan posa ni kecuali weekend....aku pon menumpang isi perut kat umah mak aku ler....hikhikhik

dott on September 11, 2008 at 10:15 AM said...

spaggetti ala Erna... nampak best.
daging masak lemak tuu macam best.. nanti nak trylaa.. terliur pulak! and now baru pukul 10.15 pagi huwaa!!

arina on September 11, 2008 at 10:59 AM said...

cakap pasai spegetti, semalam jiran sebelah rumah bagi. sodapp! rajin la pulak jiran ku buat.

awatnya hang buka pose sengsorang. hubby tak sempat balik ek? dari KL ke?

mrs noba on September 11, 2008 at 12:35 PM said...

daging salai+belimbing...
naaaaaaaaaakkkk!!! my fav!!!
daging salai dah jumpa hari tuh..tapi tak jadik beli sbb belimbing tak dok!

Erna on September 11, 2008 at 1:29 PM said...

sya: sodap..

valli: taste yummy! sangat pekat! i pakai acuan yg pusing2 atas tuh..mcm pusing scru until turun ke bawah tuh.. part nak pusing tu ler seksa..sbb lobang utk putu mayam ni kecik kan..
aha..i makan putu mayam ngan gulai lemak..hahaha

rizza: senang beb! dengan instant tepung tu lerr :P campur ayor panas jer

yan: susah nak jumpa le ni kan!

lola: sangat dialukan nyah! hihi

elin: huahua..kalau dekat tetiap hari mak pegi hehehe

raihan: tak dapek aku nak nulong..mano nak carik mee kari :P
aku pun, ikutkan bleh jer, tapi tu la..dah pergi amik damia tengahari semua kuar, bila petang lemau semacam..nak drive ke rumah mak pun mcm tak larat. Nnt nak drive balik semula..

dott: hihi..tekak i ok la. Lagipun if tak sedap pun telan je la..dah tu je yang ada hahaha

ana: tak balik sebab ntah..katanya tak sempat. huhu

Erna on September 11, 2008 at 1:31 PM said...

noba: haha.. harituh ingat nak bawak bekal balik daging salai yg belum masak tuh..tapi dah mak mentuo masak..bedal je la.

Marisa on September 11, 2008 at 1:49 PM said...

berbuka sorang2? huhuu... mmg tak besh.

putu mayam mmg my hubby punya feveret. dolu2 dia ingat putu mayam tu diperbuat dr bihun. sbb tu la... my hubby boleh ye makan bihun yg dah dicelur begitu sahaja.

Mommy Hafiy on September 14, 2008 at 3:48 AM said...

waaaaaaaaaaaaaaaa.............rasa nak bunuh diri..eh silat bunuh nyamuk..hehe
sabar je la!MARAH nih MARAH..hehe

farah225 on September 17, 2008 at 12:35 PM said...

mak ai kecur aku nengok ondeh-ondeh.weekend ritu nak buat tp sini susah nak cari kelapa mudala.huhuhhuh

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess