Monday, December 22, 2008

Tag by Cik Yan

Apa tajuk tag? tatau la..hikhik..

Anyway, rasanya tag ni nak tau lebih lanjut pasal anak-anak.. aje nyer yerr tau tag-tag game nih..segala mende nak dikorek.. :P (sila baca slang Perak :P)
Ate, teman idakle ingat bebenor yob! Sampai teman belek 'my baby book' yang idak peghonah teman ngabehkan ngisinya.. udah le mahe (mahal) jugak regenya.. tapi itu lerr..rogi pulak rase idak di catit segala maknike bende dalam tu.. yang Damia punya ada date, tapi idak bertulih harinya (tu pase teman lupe hari ape..maklum le dah anak 2 ni lagi banyak wayar yg putuih :p). Yang Danish punyer pun banyak yang separuh jalan.. haish!! kalau idak memang bleh jadi hadiah berharga buat deme..nanti-nanti le kot ada masa-masa tak bergune tu, teman cuba nak ngisi balik segala data-data yang tertingge..tapi tu lerrr... banyak yang udah lupe!! kena mintak cik abe ngingat same..ate itu pun kalau diingatnyerrr...

Malam tadi sambe nengok 'transformers' teman pun sibuk2 le bukak publisher buat table saknikenya.. adeii!! susah benor tag kali ni weihh!! nak nyiapkan table bagai..hikhik..laki teman pun tanya..ape kebendenya yang kome buat tu weih?? alah...tag-tag ni lerr.. ;) menggeleng kepale je le dieee...ngeee!!


Tag ni sampe di sini ajerr.. kire nyerr..fill in the forms punya tag lerr.. Tapi teman rase nak ceriter plak sementara masih ingat nih..tu pun dah banyak jugak yang luperr.. Sok-sok kot anak cucu bertanya buleh le teman cakap 'please refer tu nanny's blog' kwang!kwang!kwang!

Teman dengan ini meneruskan baton tag pada:
1. Madame Za
2. Mrs Noba
3. Hana,anasamani

sesape terasa nak buat bitau ler..nnt teman isi nama kat atas ;) buat ajerr!! seronok jugak ngingatnyerrr!

Damia
Seperti yang tertera di ateh..tu le dia data-data yang perlu diisi. Alhamdulillah, teman ni senang bersalinnya. Masa ngandung Damia dulu, tetiap petang teman pusin satu tasik Shah Alam tuh ngan cik abe nya.. amik dia kat komuter sek.19 tu, pehtu teruih le kami dating pusing tasik ;) Memang tetiap petang teman jalan.. bawak kereta sampe ke hari terakhir sebelum bersalin tu ler.. pagi2 ngantor dia ke komuter, petang ngambik balik keroje..

Macam biasa petang tu lepas pusing2 tasik, balik rumah..malamnya tetiba teman muntah. Idakle terok bebenor. Teman ingat loya-loya gitu ajer..tapi ok lepaih tu. Tidor ler..Pukoi 4 lebih teman terjaga..nak membuang plak rasenya..ate teman pun bangun le sorang2 pergi melabor :P baring semula..terasa nak melabor lagik. Haish! bangun pegi semula..idakle keluor apa bende pon hehehe.. orang sebelah elok berdengkor idak sedor ape weihhh! Udahnya tetiba teman rase sakit..kejap2 sakit. Kejut le dia. Kerap ke tanyanye.. kerap juger lerr.. Dalam terpisat2 tu, sempat jugak laki teman ni nyelak buku 'Miriam Stoppard' carik pasal 'false contraction' tuh..udah nye dia nyuruh teman jalan-jalan..huk aloh! berpusing2 le teman berjalan keliling ruang tamu ghumah mak tuh hikhik.. kalau false udah jalan2 tu takde dah sakitnya..tapi teman ni ade jugak sakitnya..tak buleh jadik nih. Cuba time. Laki teman pun catat la time udah 5min sekali weihh!!! hahahaha...teman pun idak le tau nak buat ape..kejut mak. Mak tanya berapa kerap? 5min. Kelam kelibut mak teman nyuruh pegi hospital cepat :D naper? teman tanya. udah kerap ler tuuuuu!! hahahahah...mana le teman tau :P teman sempat lagi amik towel, mandi siap2 semua hihihi.. mula teman nak nunggu subuh, mak & abah kata tak payah nak tunggu2..pergi je hosp. Kalau idak bersalin lagi, solat ajer kat sana..ate sampe je hosp, terus check memang contraction 5min sekali tapi belum buka lagi.. hihihi..

Bila gynae datang, dia pecahkan ketuban.. dia bajet petang baru teman bersalinnya.. sebab selalu lepas tu, 1cm every hour or 2. Dalam pukoi 3-4 gitu ler gamaknya baru teman dijangka bersalin. Adoiii!! punyalah sakit tiap kali contraction tu..sudahnya tak tahan sangat teman pun kata ler kat cik abe.. nak epi lah yang! huhuhu.. ate, dia pun panggey le nurse kata nak epi. Nurse tu pun check teman sekali lagi warghhh!! 'tak boleh amik epi dah ni encik, dah buka 8cm' ha??? kata petang baru bersalin.. sudahnya tanpa epi, teman pun selamat bersalinkan Damia :D

Danish
Cerita bersalin Danish pulak.. hari Jumaatnya teman pergi check-up macam biasa. Ate bila Dr check tu katanya udah 2cm bukak.. nak admit ke? Teman kata takpe ler..teman nak melantak ice-cream dan segala maknike benda dulu malam nanti :P esok ajer le kami datang semula..(buleh main nego2 gitu :P ) Laki teman udah tak sabor lagi yang benornya. Udah berapa hari cuti nunggu teman idak juger bersalin lagi.. (laki teman memang amik cuti lame bila teman nak bersalin. Bila tau ajer ngandung & EDD teruih dia blok annual leave dia dalam tarikh bersalin. Senang nak menjage teman dalam pantang nanti katanyer ;)) Ate, kalau dah cuti tapi teman idak jugak bersalin lagi rugi lerr... Masa ngandungkan Danish ni kami jauh nun kat K.Tganu..tetiap bulan le teman balik s.alam untuk check-upnya.. perut teman ni kecik ajer..8bulan ngandung pun teman lepas je naik kape terobang tu :P Dah nak dekat benor baru teman stay kat umah mak nunggu hari. Tu pun laki teman idak balik lagi sebab keroje..tetiap hari le teman pesan pada Danish 'baby tunggu dulu yer.. daddy belum sampe KL lagi..baby tunggu daddy dah ada baru keluor' :P

Ok, berbalik pada cerita bersalinnya.. Ate, malam tu melantak le teman apa2 benda yang teringin lagi..tapi idak le lalu bebenor pon. Dah tak sabor benor nak bersalin hikhik.. tapi tu le..idak rasa sakit apa pun. Dah nak dekat pagi ada la rasa sikit-sikit..tapi idak le sakit benor. Tapi kami siap2 jugak, teman dengan seluor jeans (maternity punye le weihh) elok jer berjalan lenggang kangkung nak ke hospital. Teman pun salam mak&abah semua mintak doa, halal makan minum semua.. Memang takde ghope orang nak bersalin lerr... :p

Sampe hospital, kami pun register kat A&D. Ate depa pun tak tau nak letak teman ni kat mane hihihi..dia nengoknya teman ni sihat walafiat jer berjalan gelak-gelak bagai. Nak masuk ward ke nak masuk labour room? Udahnya dia menelefon labour room nanyekan pada midwife, deme suruh le teman ni naik labour dan check. 'Puan nak wheelchair?' 'Arr...takpelah. Saya buleh jalan ni. hihi. Takpe kan saya jalan je?' 'Ah, ok lah..takde sakit apa ke?' 'Takpe, x sakit. tingkat 2 je. Naik lift pun. Kalau naik tangga pun buleh lagi nih :p'

Ate, teman pun lenggang kangkung berjalan naik ke labour room. Hahaha..sampai situ baru le teman terbaring. Memang lupa langsung ler cam mane rasa sakit nak bersalin nih. Udah di baringkan teman, di lilit wayar nak check contraction etc baruler teman rasa takut! Masa tu baru 2cm jugak rasanya. Contraction ada tapi idak le pulak rasa sakit. Gynae datang, dia tengok and dah pecah ketuban. Tunggu le. Katanya petang karang baru bersalin jugak. Adoii! lama lagi ler nak terbaring kat situ. Dia pun turun ke klinik.

Tak lama lepas tu, tiba-tiba baru teman terasa sakit contraction!! :P huarghh!! 'NOW I REMEMBER!!' baru teman teringat macam mana ghase sakitnya weih!!! hahahahaha..tadi gelak2 tak ingat apa pun :P Mengelisei (seperti menggelupur tapi idakle teruk bebenor :P) le teman. Yang cik abe, sibuk ngambek video. Ate, masa yang pertama dulu kelam kelibut idak ingat semua camera/video saknikenya..kali ni udah tau macam mana udah siap dan idak le panik bebenor. Tapi teman suruh dia stop masa teman nak bersalin tuh..hehehe..

Tak sampai petang ok..tetiba tengah midwife datang semula nak check contraction kat screen, teman kata 'rasa nak terberak!!!!' huahuahuahua.... midwife tu buleh kata..'isk awak ni. Takkan la.. baru je lagi.' (Memang sangat baru okeh!! tak sampai 1jam dari waktu Dr turun tadi!) Tapi, sebab teman kata memang rasa nak meneran dah ni!!! dia pun check jugak la! Sekali haaaa!! hamek ko!!! Dah complete dilate nya okeh!! nampak kepala dah! Kelam kabut dia panggey kawannyer kat luor. Ntah apa istilah2 yang deme nyebut teman idak le paham..nak pulak udah sakit2 gitu. Tapi kesimpulannya deme kelam kabut ler pake apron segala maknike bende lagi. Yang sorang lagi menelepon ke Dr semua. Sementara tu teman ni memang terasa nak 'push' sesangat dah.. sampe midwife tu kata sabor..tunggu! huarghh!!! buleh tunggu kerrrr?? udahnya deme turunkan kaki teman hikhik.. teman pun cuba bertenang.. Dr naik, berpeluh2 dia hihihi..(ni mesti berlari2 naik tangga :P ) Teman pun kasik time dia bersiap-siap (ecewah!! bleh lagi tunggu deme semua get ready dulu :P) bila dah siap ngan mask etc bagai, Dr pun kata 'ok., anytime you feel like pushing. We are ready!' Hehe.. ate, bila terasa je lagi teman pun push lerr.. dalam 2 kali push rasenye..terus terkeluor Danish! Dia pun tak sabor benor dah nak keluor gamaknya hihihi.. teroih le Dr letak atas badan teman :D paneh je rasa..

Selesai semua!! Memang kejap bebenor teman rasa kali ni. Sampe kan abah teman kata gini kat mak 'sekarang orang bersalin macam tu ke? Takde rasa sakit apa. Bleh gelak2 jalan sendiri pergi hospital semua??' hihihi.. alhamdulillah. Syukur semua selamat dan dipermudahkan Allah. Dan mujur sempat pegi hospital..genetic kami memang mudah bersalin gamaknya. Kakak teman idak le sempat nak pergi ke hosp nyerrr yob!!..kat rumah je udoh terkeluor!! :D

10 comments:

mrs noba on December 22, 2008 at 12:56 PM said...

teman pun dah kena tag dah!
baru publish pagi tadik nih..hahaha!

arina on December 22, 2008 at 1:01 PM said...

cikyan mengetag teman juge.. tapi idok le teman mampu nak buat..

mintak mahap ler cik yan oiii!!

Yan on December 22, 2008 at 1:41 PM said...

tergeliat lidah teman membaca ceritenyeee.. mekasey le ye dah buat tag ni.. kekekeke..

k Ana,
ye la.. ye la..

mommy on December 22, 2008 at 1:52 PM said...

:) hye erna. tesengih2 teman baca kisah ni. udoh le dok paham, main teka aje lee :)

mrsslurp on December 22, 2008 at 2:23 PM said...

ehh x sangka lah plak teman awok tuh org perak juge! nape x kabo...bleh kita spikang..hehehe kelako teman baca nye..hehhe

Hana Muhd Idris on December 22, 2008 at 2:36 PM said...

nnt i buat kayy!

dott on December 22, 2008 at 5:07 PM said...

i pun kena tau by cik_yan... tapi nie kompius nak guna programe ape nak buat table tuu..huhuhu

eh aidan pun lebih kurang danish kepanjangan bila branak.. tapi kenapakah anak ku dah terlebih nie,,huhuhu..susu banyak sgt kot hahaha

madamoiselleczar on December 22, 2008 at 5:59 PM said...

ngehehe,,matey la haku nak kena settle total 3 tag ni...yahaha...later2 mak buat naaaa...
btw, sungguh tragis penceritaan anda...yahaha...ampon..ampon!
---> aku punyer double tragis la gamaknyer...huhuhu ;p

mamaDhea on December 23, 2008 at 10:50 AM said...

haha.. nak tergeliat lidah membaca kisah kalini.. btw, sya pon kena tag yg sama jugak.. tp blom terbuat lg.. hahaha.. ok jugak selitkan kisah masa nak beranakkan bebudak nih ek.. lgpon tak penah lg tulih kat memane.. ;)

2ndShoppers on December 23, 2008 at 5:29 PM said...

hi erna..jumpa your link kat hana punye blog.syok gak baca your story pasal exp bersalin ni which reminds me my own experience ;) walaupun ada gak some2 part i pun lost sket2 nak paham.kekekeke :D tapi mmg bestkan bila ingatkan sume tuh balik

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess