Monday, July 21, 2008

Poket yang rabak..

haha..begitulah situasinya. Padan muka nak balik 'kampung' aku sangat..hehe
So, kesimpulannya no house warming until raya hahaha... lagi pun belum complete betul2 lagi nih.. basically our bed, and kids bed dah settle. Dapur pun melayang la 2.5k buat kitchen cabinet kami sendiri..arghh!! tu pun tak full kitchen. Maklomlah rumah sewa..

Langsir pun berjaya meloboskan poket kami jugak huhuhu... akhirnya bulan ni kami takdak budget dah untuk living hall..
Sapa nak mai silakan tapi terus terang mak bagitau memang duduk atas lantai :P karpet2 pun tak dak sbb anak2 and laki mak mana bleh carpet2 nih..hehe

Tengah pening kepala nak start sekolah untuk Damia. The school yg kami nak hantar dah penuh.. so next year baru bleh join. Another opt is to start at another kindy, then next year baru tukar.. tapi rasa mcm rugi plak baju sekolah and other fees nak kena bayor sbb dah almos half year.. Then 'Odonata Chinese' pun kat area sini takdak..so terbengakalai plak la chinese anak ku itu..mcm rugi plak sbb dia dah book 4. We have another option which is to enroll her at Sek Seri Cahaya which they use this 'odonata' as reading..maknanya dia bleh continue la apa yg dia belajar kat kindy KT dulu.. TAPI ?? since its a private school so the fees DOUBLE from the normal kindy. Huhuhuhu... i am still calculating!

Danish plak tergedix-gedix nak school jugak! Jenuh takmo balik masa kami pi survey2 kat Smart Reader tuh.. Plak tuh depa tengah session nyanyi2 bagai..selamba rock dia pi join budak2 tu and ikut teacher buat action bagai..hahaha. So, meruntun2 hatiku tengok dia happy camtuh nak berkawan main2 kat sekolah. Damia dulu kecik2 aku bawak pi playschool (seminggu sekali just to play and interact with other kids) tapi Danish ni tak pernah plak sbb kat KT dulu tak dak..

So, serious thinking of course nak bagi peluang pada anak2 merasa apa yang diminati dan termampu oleh kami.. I really need to settle my kitchen so that i can start 'asap' my oven back! I will do whatever i can to give the best for my kids!

err.. aku sebenarnya nak enroll depa kat Integrated Islamic School tapi mcm hampeh aku cari2 info tak dapat..then call pun number not in service bagai! Tensen mak! Kalau sek lain (cha ya nun alif operation) apesal efisen and rajin call kita balik semua..

ada 1 school aku call dapat, JANJI MELAYU nak email pada aku semua details and fees structure etc.. sampai sekarang 1 bulan aku tak dapat email depa. Yang paling aku bengang masa tuh bila aku cakap aku call dr KT dan akan pindah ke KL, ayat pompuan tu macam ni " You bagi email, then i akan bagi fees structure kita dan you tengok dan fikir samada nak terus enroll kan anak kat sini atau tak!" Without further explaination pasal sekolah dia etc, terus main point bagitau nak email fees structure dulu! Mampu? Tak?-Then DON'T ASK! As if meletak judgement yang kita ni tak mampu nak sekolahkan anak kita kat situ! So pathetic ok! Tapi sampai ke sudah tak Email! Walhal kita sesama Islam patut nak membangunkan anak bangsa semua.. galakkan lagi sekolah2 mcm tuh untuk kaum kita.. Ni bila ada la satu dua sekolah macam tuh, tapi perangai lain pulak! Pilih bulu semua! SUX!

Aku call 1 establish school, chinese lady angkat.. altho anak aku tak leh join lagi (depa terima std 1 onwards ja) tapi layanan dia, penerangan dia complete siap nak invite aku pi review sekolah lagik! Walhal dia tau anak aku hanya bleh join (if nak le kan...) lagi 2 tahun! Tapi takde plak malas2 nak terangkan and skeptical dengan aku yang bertanya! Method sama i.e tru PHONE! And that lady never ever mention about fees until i ask about it!

13 comments:

Ms Lola on July 21, 2008 at 12:35 PM said...

KAN, KAN!!!!???? Bukan nak kata Mela*u ni hampeh or whatnot.. tp kebanyakan service yg kita dpt sesama kaum pun gitu jugak. Camane la nak maju weih.... Bila org mention pasal kont*ak sos*al, melenting naik ke langit.

anamiraa on July 21, 2008 at 1:01 PM said...

memang hampeh!

tak reti2 ke nak belajar public relation. pastu condem orang tak nak tolong melayu. heeee.. kalau hang tu bagus melayu cina pun datang la kat hang...!!

erna,
masuk la itu cambridge islamic kat seksyen 13.

rizza on July 21, 2008 at 2:58 PM said...

memang gitu le derang... hampeh je....
cam ne kita nak tolong depa..

pastu pikir kita tak de RM yg mampu utk anto anak ke tempat derang...haruuu

Marisa on July 22, 2008 at 8:43 AM said...

Erna.. last weekend kitorang ke KL... Jumaat malam tu sempat la pegi umah BIl kat Bukit Jelutong.... Kalau ikut gambar yg u bg.... rumah my BIL kat belah atas sket.... lain sket design dgn rumah U tu... tp mmg sgt dekat ler..

Fid on July 22, 2008 at 9:11 AM said...

erna
sekolah mn yg tak email hang tu?
littlecalib ke apa tu ke?ke ada try?
heheheeee

ahaaa cambridge sect 13 tu..

btw..smart reader kat SA ni kat mana?

kat BJ bukan ke dah bnyk naik kindy?
Aku la ni dah buta BJ dah dekat 2 tahun dah aku tinggalkan...huhuhuu

Yan on July 22, 2008 at 10:23 AM said...

recently ada org dok tanya sekolah2 islamik kat area shah alam.. nanti mak fwd kat hang, in case email tu ada dalam mailbox lagi..

btw, dekat ke shah alam dgn bukit jelutong?

please excuse my failed geography :(

Fid on July 22, 2008 at 10:25 AM said...

cik yan
bukit jelutong tu part of Shah Alam la

alamatnya bukit jelutong 40150 shah alam..hahaaa

tak pa tak pa...

Erna on July 22, 2008 at 11:37 AM said...

lola: mmg tau!

ana: aku dah pi semalam.. ok gak la..

rizza: ni mmg jenis kalau bawak keta kecik sure pandang sebelah mata!

marisa: ur bil dok kat greenlane kot..ours park residence. Mmg dekat.

fid: sek tu kat dsara nun..masa tu aku saja2 call sbb option kami dulu nak dok area BJ or K.Dsara.
Btw, aku dah call lil'caliph tu.. nnt nak pi tengok keadaan.. so far yg hang dengar macam mana sek tu? Aku interested sebab bleh sambung terus kat Integrated Islamic School Shah Alam lepas tu.. so, start with lil caliph then sambung IIS Shah Alam.

Yan: thanks bebeh! harap hang jumpa la hehe.. yer yan..doket dah tuh! satu area shah alam! cuma BJ ni outskirt sket :P

Fid: hehe..tu dia org veteran BJ dah bersora!

Fid on July 22, 2008 at 11:41 AM said...

erna
kalau littlecalip TTDI jaya (itu kira ttdi jaya area kan?)
cousin aku sekolah situ

lps tu owner dia jiran maksu aku(jiran cousin aku tu la)

so far ok laaa...

Fid on July 22, 2008 at 11:42 AM said...

oit erna...aku bukan veteran aku bekas penduduk hahahaaa

hang yg veteran lah nyah...kampung halaman hang situ daaa

Erna on July 22, 2008 at 11:43 AM said...

ha'ah tu la the nearest pun! aku nak pi cekidout petang2 karang sbb now hujan.
Ok ek? aku mencari satu sek yg mak aku kata pernah prektis memanah kat padang BJ tuh..i guess sekolah lil caliph tu kot!

Ms Lola on July 22, 2008 at 6:07 PM said...

Best nyer org belah2 SA ni... bnyk benau sekolah nyer.. Belah2 AMPG takdak org tau. Yg aku tau mmg bnyk International school. Tp yg Islamic tu takdak pulak aku ternmpk iklan nye

Marisa on July 23, 2008 at 8:30 AM said...

hmm.. canggih pulak sekolah anak2 kome..
tak sure la greenlane ke apa... tak silap... nama jalan tu jalan jeriji ke pemenda tah

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess