Monday, January 4, 2010

Damia 1st day Primary 1 @ IISSA

Alhamdulillah..today is our little girl 1st day@primary 1, IISSA (Integrated Islamic Sch Shah Alam). Sejak pergi briefing kat sekolah tu sebulan yang lepas, tiap-tiap hari tanya bila nak start sekolah! Hopefully sampai form5 la camni rajin nak ke sekolah ye. Jangan sekarang je semangat membaranya hihihi. Menghitung hari demi hari.. orang kata cuti sekolah lama, dia kata kenapa lama sangat cuti, bleh? Mommy ni nak sangat cuti, dia yang dapat cuti takmo cuti hahaha

Anyway, since little boy still warded kat hospital so today Damia pergi sekolah dari hospital. Kesian dia. At first plan mommy hantar Damia from rumah je. Meaning Sunday tidur rumah. But daddy plak kata kesian dia dah la tak dapat hantar sampai sekolah, pagi2 melepas gak nak tengok anak dara bersiap nak melangkah ke sekolah. So, Sabtu tu aku balik rumah siapkan segala baju, buku, kasut masuk dalam kereta bawak ke hospital.

Malam tadi, pukul 9 dah suruh tidur kata esok nak sekolah. Pukul 6 dah bangun and bersiap-siap kat hospital. 6.45 dah siap semua terus cakap "cepatla mommy kita pergi". Semangat waja!

Hujan la pulak pagi ni kan? Hujan rahmat insyaallah. So, aku seorang diri menghantar anak dara ke sekolah sementara en.suami menemani anak bujang. Anak bujang kena buat physiotherapy lagi pagi ni.

Sampai sekolah, lengang lagi,bleh? hahaha kami pulak yang menyambut kedatangan cikgu-cikgu :P Semangat tak semangatnya kami. Slowly orang mula datang. Ok jugak la dapat parking depan pintu sekolah. Kalau lambat jauh nak kena jalan. Dah la hujan.

Nak amik gambar banyak kat sekolah pun tak dapat. Dah la hujan. Menuggu kat ruangan depan, Damia dah sibuk tanya bila nak masuk. Akhirnya semua pun naik ke kelas. Primary 1 kelas kat tingkat atas. Principal dengan berhikmah cakap kat kami (parents) "Ok parents. Thank you. Bismillahitawakkaltualallah. Ilal'liqa' wa maassalamah. We just want the students not the parents" hahaha sendiri paham la kan. Parents sila la balik :P Memang takde tempat dah nak jenguk2 anak sebab kelas Primary1 kat atas. Satu access door di mana Principal dah jaga depan pintu hahaha

Dengan hati berat ibu-ibu dan bapa-bapa melangkah pulang. Perasaan bercampur-baur. Gembira, sedih, risau.. macam mana la keadaan anak kat sekolah semua. Alhamdulillah takde adegan tangisan pagi tadi. Myself? seriau jugak memikirkan keadaan Damia. Tapi i believe she's doing fine and enjoying herself. Tadi pun tak sabar2 suruh mommy balik. Makan semua siap kat sekolah.

Balik pukul 3.30pm. Dia akan terus balik dengan Teacher. Yes, kami amik transportation with one of the teacher. Mujur kami cepat tanya and grab the seat. Sebab teacher tu tak amik ramai-ramai pun. So, pergi dan balik akan ikut teacher. Senang sikit hati ;) Aku dah balik ke office ni. Kesian tak dapat cuti :( Balik nanti mak akan tolong tunggukan kat rumah bila cikgu hantar. Danish insyaallah dapat balik hari ni. Hopefully esok keluarga kami kembali seperti sediakala. Takdela kelam-kabut berkejar hosp-rumah.






To Damia,

May you be nurtured to excel in academic endeavors in the context of being Muttaqin & Amilin and upholding values that are in concordance with Islam.
(excerpt from the school philosophy)

Love, Mommy

5 comments:

Ms Lola on January 4, 2010 at 4:41 PM said...

aku pulak yg rasa terharu. aku dok teringat lagi dia kecik2 masa ko kat KT dulu

Hana' on January 5, 2010 at 12:11 PM said...

berminat juga nak masukkan Hasya sekolah ni tahun dpn. nnt bangunan baru kat seksyen berapa?

masa register Damia dulu bln bila?

IreneYaya on January 5, 2010 at 6:15 PM said...

Happy Schooling Damia! I think bila sampai my turn, I pulak yang bersedih nak hantar Izz pergi school...sure senyap sunyi rumah nnt and Aiden mati kutu. LOL

Erna on January 11, 2010 at 11:40 AM said...

ML- kan? macam baru je lagi *sob*sob*sob

Hana- rasanya sek 7. Errr x ingat la plak reg bulan berapa huhu nak dekat2 jugak kot

Yaya- serious! sedih tau huhuhu

knv on January 26, 2010 at 5:51 PM said...

hmmm.. sedihhh...!

but she's on a good start though. just think of how wonderful she's turning out to be.

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess