Tuesday, June 24, 2008

Resepi Buttercream - khas buat Ms LolaLempicka

aku dah taip tapi hilang! hampes!

ICING Source : Chef Norzailina
Ingredients :
125g krimwell
125g butter
100g condensed milk
40g icing sugar
1 teaspoon vanilla essence

Method :
Beat the above ingredients till white and fluffy. Ready to use.

**updated 25June
Okeh.. tu la resepi BC yang aku selalu guna.. resepi chef norzailina (penulis). Sejak aku jumpa and try resepi ni aku tak pakai dah resepi lain yang banyak guna icing sugar tu.. leceh plus malas nak ayak icing sugar. Manis plak tuh.. yang ni tak manis.
Tang butter, kadang aku substitute with vege shortening - hasilnya all white BC.
Kalau guna butter, BC akan nampak kekuningan sedikit sbb kaler butter tu..if guna marjerin lagi kuning la.. apa aku selalu buat aku mix butter & shortening. Kalau shortening semua pun tak sedap.. ada satu macam kesat skit rasa dia.
Kalau nak varietykan rasa dia bleh boh esen ros/strawberry/lemon sikit kat BC tu..

8 comments:

Yan on June 25, 2008 at 11:18 AM said...

er, er, krimwell tu nama bahan ke, brand? kah kah kah..

/gamaknya kalau aku ni start buat kek, 2 jam je menenong kat aisle barang2 buat kek.. hinsh..

Ms Lola on June 25, 2008 at 1:35 PM said...

Aku sayang sgt kat ko, Erna.

Err, aku rasa aku pernah beli krimwell ni. Tapi letak kat mana, aku tak tau

rizza on June 25, 2008 at 2:21 PM said...

erna..
krimwell tu apa?

aku tau "cream" hehehhe

wei..ko nye resepi ni yg menarik je...aku nye BC manis siot...seguni gula icing...tu yg aku malas wat icing kat kek ni..

cuba boleh??? tapi apa itu krimwell?

Erna on June 25, 2008 at 2:34 PM said...

yan: krimwell tu lebih kurang butter.. tapi warna putih. Aku beli pun kat kedai bakeri ni..supermarket biasa takdak tu..

lola: hang pi carik dlm gobok tuh!

rizza: krimwell seperti yg diterangkan diatas! ihiks!
btw, kalau takde boleh jer pakai all butter..kalau ada shortening campur skit.. ikut resepi krimwell+butter total 250gm.. so kalau takdak krimwell tu belasah ajer semua butter.. pun buleh jadik jugak! kalau ada vege shortening masukla sikit..sbb rasanya kalau all butter texture dia lembek skit.. wallahu'alam.

rizza on June 25, 2008 at 4:54 PM said...

ok erna tq.. aku ade le vegei shorterning....

Marisa on June 26, 2008 at 8:32 AM said...

hmmm.. aku jugak tak yg tak tau bila nak buat.... tp nampak sedap je resepi BC ni...

Ms Lola on June 26, 2008 at 9:33 AM said...

Oh, silap silap. Yg mak beli tu Vege Shorthening!!! Kah kah. Krimwell tu aku pernah nmpk, tp tak beli.

mektwain on June 26, 2008 at 11:05 AM said...

Wahhaha i hate making buttercream sbb selalu tak jadik!! Uwaaa..

Btw, Krimwell tu brand name kan..

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess