Monday, March 17, 2008

Amazon.com

As per tag yang aku buat, aku ada tulis aku beli 2buah buku daripada Amazon.com. Tapi sebab nak try VPost punya service plus nak jimat postage charges, aku pun guna la khidmat VPost ni. Tapi ntah macam hampeh depa ni, tatau silap tang mana tapi bila aku nak bayar postage charge kat VPost error. So, aku pun kena la email depa bla..bla..bla..dan until today aku tatau apa nasib buku aku tu..dan yang pasti aku macam tak percaya buku tu boleh dapat sebelum aku berangkat je Jepun nnt!!! (arrrghhh!!! tensen aku!)

So pikir punya pikir aku ingat nak return je la buku tu kat Amazon sbb refund time frame utk buku aku tu sampai 12April. So, aku try nak refund online tapi problem besarnya aku takleh nak return buku tu sendiri sbb aku bukan dok kat US dan impossible la VPost tu berbesar hati nak returnkan buku tu untuk aku kan.. So, hari Ahad semalam tghari, aku email kat Amazon.com terangkan situation aku:
1. Aku nak return
2. I need their help to assign the courier service (USPS) utk pickup the items shipped kat tempat depa hantar haritu sbb aku tak dok kat US
3. I ask their advice if possible aku beli direct daripada depa terus and deliver to me on time.

Malam tadi terus aku dapat reply (cepat sungguh na respond daripada depa!!) : Ni apa yg depa tulis kat aku!!

Thank you for writing at Amazon.com with your concern.
I am sorry if any inconvenience caused regarding this issue.As you are unable to return the items according to our surroundings as a one time exception I have requested a refund of $30.22 to the payment method you used for your original purchase. Rest assure that there is no need of returning the items back.
This refund should go through within 2 to 3 business days. You should see it as a credit on your next statement.
You can also view completed refunds by clicking the "Your Account" link at the top of our web site, then clicking "Go!" next to "open and recently shipped orders." Completed refunds are displayed at the bottom of an individual order's summary page.Please note that UPS will not pick up the packages for less than 30 pounds. I hope you will understand.If still any questions regarding this issue please contact us by clicking on the below link:http://www.amazon.com/contact-us/Thank you for shopping at Amazon.com. Again I am sorry for the inconvenience caused regarding this issue.

Aku pun ala-ala melopong lepas baca tu..terus terjerit-jerit panggil laki aku. Aku paksa dia baca dan terangkan semula apa yang dia faham. Aku macam tak percaya yang depa nak refund duit aku tu..then buku tu tak payah pulangkan!! So? aku dapat buku free la kiranya ni? tapi buku tu aku kemungkinan besar tak dapat bawak pi Jepun nnt?
Abang aku baca pun paham yang sama macam aku! Tapi, dia kata kalau nak lagi clear reply la balik tanya semula..
Tapi aku tak reply dulu, bukak la account Amazon.com aku then check punya check memang dah ada REFUND okeh!!!! hohohoho!!!! Biar Betul!!! Aku masih tak percaya..tapi laki aku kata this is an example of a good customer service! Depa mesti ada 'thrash account' like that utk possibilty macam ni ke.. lagipun they make millions!!! apalah sangat 30usd aku tu kot.. yang penting customer satisfaction.

Aku pun tidur dgn keadaan 'ketidakpercayaan' dengan apa yang berlaku. Aku cakap abang aku wait until i see my credit card Credit statement then baru aku percaya kot. Now mmg dah debit dah kat CC aku tu.. tunggu lagi 2-3 hari kot sbb international transaction gitu kan..

Tapi pagi ni aku dapat lagi email daripada depa:
Hello from
Amazon.com.We're writing to confirm that we have processed your refund for USD 18.78 for the above-referenced order. For more information on how we calculate refunds, please visit our web site at http://www.amazon.com/refundsWe hope this is a satisfactory resolution for you. However, if you have any questions or concerns, please use this link to contact Customer Service:

Ada dua email untuk kedua-dua buku aku tu... satu yang USD 18.78 ni satu lagi the same email but for another amount which is USD 11.44.

So? Confirm la kan aku dapat refund? yehhaaaa!!!!!!!!

p/s: sampai la ni aku tak dpt reply from vPost macam mana aku nak bayar kat depa.. aku pun takdak menaruh harapan tinggi dah utk receive buku tu on time. Walaupun aku dah dapat free? kiranya buku tu..(Thanks to Amazon.com!) Aku nak amik priority shipping kat Amazon.com (2-4days) tapi shipping cost ja dah lebih daripda harga buku...huhuhu.. kami just carik kat airport je la nnt.. ni namanya rezeki kah? aku tak sangka plak sampai dapat free! aku ingat kot depa kasik longer time frame ka utk aku return buku tu kat depa nnt...hehehe...


***updated
Hari ni aku check kat internet banking, cc aku dah selamat ada credit from amazon.com! yeehhaa!!! cepat tuh..satu hari jer dah credit! (ni abg aku yg dok advice kalau nak purchase guna international seller etc baik guna foreign bank i.e yg worlwide recognise sbb cepat skit approval etc sama gak kalau pi overseas pun, kalau nak guna cc, kalau ada foreign bank card i.e amex/hsbc/citybank etc baik guna tu..sbb kalau bank yg tak recognize kadang susah nak go tru..)
Lagi satu aku tengah WAR dengan VPost sbb aku rasa depa dah tipu aku. So, aku dah email depa mintak explaination..kalau depa senyap ja harus aku nak guna media cetak pulak..ngeh! ngeh! ngeh! (kena mintak tolong mek nak tanya macam mana nak buat etc..hehe)

9 comments:

Yan on March 17, 2008 at 9:51 AM said...

my other half antara yg suka la beli thru amazon.. i dont remember apa kesnya, tapi dia dapat buku yg sama, twice with the price of one.. keh keh keh..

rizza on March 17, 2008 at 11:34 AM said...

amboi2 dpt buku free ye..hehhheh

Marisa on March 17, 2008 at 1:00 PM said...

wah.. at last tau juga....Erna ke negara Nippon rupanya... hehee... ketinggalan sungguh. wah.. best2.. musim apa la ni? pi mana? tokyo ke?

Itu la tpt idamanku semasa zaman remaja... ntah bila dapat pi... Bos jepun dah dapat... tp tak kesampaian gak sbb yg sana bos saja.
Hubby penah la pi sana sebulan....

Tak pe... kang nak tunngu gambar2 Erna.... sure best punya....

Marisa on March 17, 2008 at 1:01 PM said...

sibuk dok comment fasal Jepun lak. Ok ke order thru Amazon.com

Tak berani nak order bukan apa.. takut tinggi sgt delivery charge dia

Ms Lola on March 17, 2008 at 1:11 PM said...

wah...sekali ada blog mak erna!!! vadevassss betul!. syabbas bettey...

anamiraa on March 17, 2008 at 2:37 PM said...

err.. buku apa hang beli tu? belajar bahasa jepun kaa? hahahaha! mak tak kuasa la beli buku online ni. ala2 buta IT gitu!

anamiraa on March 17, 2008 at 2:38 PM said...

vadevass jgan tak vadevass!

Erna on March 17, 2008 at 2:54 PM said...

yan, wah dapat dua buku la ek! hehe.. aku ni sok sah2 dpt lepas balik dr jepun ni,hampeh!
rizza, rejeki..rejeki..
marisa,hehe..yer la rejeki tahun ni pi nippon.
pasal amazon tu ok la..charge delivery tinggi sbb jauh..
mslola, hehe..vedevasss...haha..macam malu seyyy mcm apa je blog aku nih..kihkih
ana, aku beli buku phrase mudah utk tourist tu la..yg insight guide tu mmg kami plan kumpul setiap negara yg kami lawati..ni kes dah mula ngan insight guide queensland dulu la nih :P

madamoiselleczar on March 21, 2008 at 4:42 PM said...

erna,
selamat holiday ke nippon! wah..bestnyer....jgn lupa update ya :)

 

Based on Cookie Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template
Customized blog header by Layout.Goddess